Historie

De Oud-Vossemeerse Judo Vereniging viert haar 40-jarige jubileum

Door Remko Vermunt op 19 oktober 2016 Algemeen
OUD-VOSSEMEER – Waarom naar Bergen op Zoom fietsen om te kunnen judoën als je in je eigen woonplaats ook een vereniging kan opzetten? Met die gedachte in zijn achterhoofd richtte Jos Hommel 40 jaar geleden op 13 oktober 1976 de Oud-Vossemeerse Judo Vereniging, kortweg OVJV, op. Aankomende zaterdag is in het dorpshuis De Vossenkuil, waar op woensdagavond altijd de training wordt gehouden, de viering van het robijnen jubileum.
Windeieren heeft de oprichting van OVJV de oprichter niet gelegd, want na vier decennia is de judovereniging nog altijd springlevend. “We gingen van start met 14 leden, maar in een paar maanden tijd waren er 26 leden”, aldus Jos. Wie vandaag de dag een kijkje neemt bij de training ziet in een oogopslag dat nog steeds tientallen kinderen de judosport beoefenen. Bij de oprichting vroeg Hommel aan judokampioen Rinus Govers trainer te worden bij OVJV. “Dat wilde hij onder een voorwaarde doen. De jeugd moest en zou voorrang krijgen”, memoreert de voorzitter. “De vereniging, de jubileumviering en de voortzetting van OVJV zijn dan ook gebaseerd op dit fundament. De jeugd houdt voorrang. Dat was de wens van Rinus.” De trainer overleed medio 2012, maar zijn sportieve nalatenschap heeft zijn sporen nagelaten bij de judovereniging. “Aanvankelijk was er enige angst dat de techniek van Rinus verloren zou gaan. Dat is niet gebeurd. Dat geeft een stukje genoegdoening en eergevoel naar Rinus toe.” Toegewijde (bestuurs)leden en vrijwilligers waren en zijn ook Johan van Meer, Jac Ista, Co Vroege, Leo van Wezel, Koos van Wezel, Wendy Jansen, Chantal Walhout en Kees de Jonge.

Ontwikkeling
De judosport is positief voor de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling. Je zelfvertrouwen krijgt er een boost van en je leert anderen respecteren. Toch ziet de oprichter en fervent judoka dat de jeugd door de jaren een andere mentaliteit heeft gekregen. “Ze geeft wat eerder op dan de jeugd van vroeger. Ook de manier van jeugd trainen is veranderd. Dat gaat meer spelenderwijs. Daar moet je in mee gaan, maar op een gegeven moment houdt het spelen op en is het echt trainen.” Degenen die geen uitdaging meer zien in judo slaan volgens Jos de plank mis. “Uitdaging is er altijd, alleen moet je die jezelf opleggen. Je kunt altijd beter en sneller. Dat maakt dat judo niet eindig is.” In het 40-jarige jubileumoverzicht van OVJV vertelt Alysa de Boer dat ze op judo is gegaan omdat ze dan beter voor zichzelf kan opkomen. “Dat is gelukt. Ook durf ik nu meer. Ik vind het leuk en ik hou super erg van sportief knokken.”

Loslaten
De viering van het robijnen jubileum zou voor Jos een mooi moment zijn geweest om te stoppen, maar loslaten zit er niet in. “Als ik de kinderen op woensdagavond zie binnen komen, dan bloei ik op. Maar… als er een jongere judoka is die de trainingen goed kan overnemen dan overweeg ik te stoppen. Toch zal ik op de achtergrond aanwezig blijven. Het is nu eenmaal een stuk van mijn leven.” De jubileumviering en reünie voor oud leden, donateurs, leden, sponsors en verenigingen is zaterdag 22 oktober van 14.30 tot 17.30 uur in De Vossenkuil. Speciaal voor de jeugd is er in de grote zaal speciaal een springkussen aanwezig.
BIJDRAGE JOSIEN MATHLENER